Her kan du finde links og litteratur der danner baggrund for vores abejde med børnene og deres familier.
Listen opdateres jævnligt, i relation til at der kommer ny og spændende forskning i feltet.
 
 

Hvad er søhestemad?

 
 

Uro og stres er en følelse der opstår både i hjerne og i kroppen, og derfor er det rigtigt vigtigt både at arbejde med kroppen og hjernen i behandlingsforløbet.
Pernille tager sig primært af alle de kropslige reaktion og hvorledes man kan dæmpe dem.
 
Charlotte har primært samtaler med børn og forældre.

Børn oplever uro og stres på mange måder. Det kan være de er stressede, angste eller har et voldsomt temperament. De kan også gemme sig eller blive helt ængstlige og bekymrede.

De er måske urolige i skolen, har svært ved at sidde stille, har svært ved sociale relationer og kommer tit i konflikt.

Når børnene oplever uro mærker de at hjertet banker hurtigt, de sveder, trækker vejret hurtigt, det prikker og stikker i kroppen, maven gør ondt, hovedpine og de sover dårligt om natten.

Hvad enten barnet reagerer med et voldsomt temperament eller trækker sig helt tilbage, er det en proces, der er påvirket af hvad der sker i kybdyrhjernen.

Kybdyrhjenen sidder dybt i hjerne og er den følelsesmæssige del af hjernen. Denne del af hjernen påvirkes af hormoner der udskilles i kroppen. Specielt de områder der hedder Amygdala og hippocampus, bliver påvirket.
Amygdala - som vi også kalder myggen - er det område der påvirkes hvis barnet har været uroligt og stresset over længere tid. Rent neurofysiologisk bliver amygdala merer aktiv og der skal mindre og mindre til, før barnet eksploderer.
Hippocampus - der betyder søhest på latin - skrumper ind og mister evnen til at berolige myggen.
 
Søhesten hippocampus er også helt central i forhold til at kontrolere det der hedder de eksekutive funktioner - evnen til at koncetrere sig, arbejdshukommelse, organisering, planlægning osv. Mange af de færdigheder der er nødvendige for at overskue og komme igennem en skoledag.
Vores behandling og tilgang går ud på at ændre forholdende i krybdyrhjernen - amygdala skal lære at slappe af, så søhesten kan vokse.

Vi skal lave søhestemad :-) Søhestemad er hormoner der frigives i kroppen. Det er de glade endorfiner der produceres når vi hopper rundt og bliver forpustede og griner.
Når man får pulsen op, sker der også det at der frigives et protein BDNF. Det får cellerne i hippocampus til at vokse.
Samtidig virker fysisk akstivitet stimulerende på lykkehormonet serotonin.
Så er der det lykkelige Oxytocin, der frigives ved dejlig faste krammere, når man ligger tæt eller bliver pakket helt fast ind i tæpper. Det kan også være det afslappende endocannabinoid, der frigives ved skøn, blød oliemassage.
Dopamin er også godt - så det gælder om at grine så meget at man tisser i bukserne :-)!!!


Sammen med børnene og deres forældre, snakker vi om hvad der stresser amygdala - og hvordan man kan skrue ned for larm og ballade - og så finder vi på det sjoveste søheste mad vi kan.
Vi ligger også i hængekøje og hører dejlig afslappende musik. MusiCure har lavet hyggelig, afstressende musik, præcis til børn - lyt med her


Mange af de her børn får en frygtelig masse skældud.. Men meget ofte reagerer de faktisk hensigtsmæssigt på en verden der presser dem alt for meget... De her børn er søde, sjove, skøre, empatiske og helt vidunderlige at arbejde med. Der er som regel ikke noget i vejen med børnene, men der er noget i vejen med alt det vi kræver af dem og det vi udsætter dem for..
 
 
 

Kontakt

Pernille Thomsen og Charlotte Bjerregaard  | soehestemad@gmail.com